CV hazırlamak ile ilgili bilgi CV nasıl hazırlanır?

İşveren CV’de ne görmek ister? CV Hazırlama Yöntemleri. CV nasıl hazırlanır? CV'de gerekli olan bilgiler nelerdir?

CV, yazmak o kadar önemlidir ki, bir insanın iş hayatını başlatabilir aynı zamanda başlamadan bitirebilir. Yapılan araştırmalarda işverenlerin CV’nin içeriğinden önce CV’nin biçimine baktıkları önemle ortaya çıkmıştır. Bu yüzdendir ki CV hazırlama süreciniz belki de iş arama sürecinizin en önemli bölümüdür. Şimdi gelelim CV Nasıl Hazırlanır? sorunuzun yanıtına.

CV latince kökenli bir kısaltmadır ve açılımı Curriculum vitae ‘dir. Curriculum vitae; yaşam döngüsü demektir. Türkçe’ye özgeçmiş olarak çevirebiliriz. CV ‘yi nasıl hazırlayabileceğimizi anlamak için öncelikle kendimizi işverenin yerine koymalıyız. İşveren CV’de ne görmek ister? Temele indiğimizde bir kaç soru karşımıza çıkıyor:

  1. Kişinin temel özellikleri: İsmi, yaşı, medeni hali, fotoğrafı, askerlik durumu
  2. Kişinin ayırt edici özellikler: Öğrenim durumu, önceki iş deneyimleri, özel beceleri & yetenekleri, sertifikaları
  3. Kişinin beklentileri: Maaş beklentisi, pozisyon beklentisi, kurum beklentisi

Öncelikle CV’nizin bu temel sorulara ve beklentilere karşılık vermesi gerektiği gibi her noktada fark yaratıyor olması gerekiyor. CV hazırlarken o anda iş verenin elinde yüzlerce CV olacağını hayal edin ve sizi görüşmeye çağırması için ona sebep vermeye çalışın. CV’nizi hazırlarken temel olarak şu bölümlerden oluşturacaksınız;

  • Kişisel Bilgiler
  • Profesyonel Deneyim
  • Eğitim & Kişisel Gelişim
  • İşle İlgili Beceriler
  • Referanslar

Yukarıdaki bölümleri oluştururken mutlaka tamamen doğru bilgiler verin. Referansların da ya eski çalıştığınız işyerlerinden yöneticiler ya da piyasada tanınmış firmalardan yöneticiler olmasına özen gösterin. Arkadaşınızı ya da akrabanızı referans olarak yazmanı hiç bir şey ifade etmediği gibi sizi amatör gösterir. Referans gösterirken mutlaka size karşı olan profesyonel yakınlığını da belirtin.

CV’nizi hazırlarken mutlaka;
  • Her başvurduğunuz pozisyon için ayrı CV hazırlayın; ilgili pozisyon için gerekli özellikleri CV’de barındırın.
  • CV’nizin tutarlı ve sağlam olmasına dikkat edin.
  • CV’nizi %100 doğru ve eksiksiz bilgilerle donatın. Unutmayın işverenin kafasında soru işareti oluştuğu anda diğer CV’lere geçecektir.
  • CV hazırlarken amacınızın mülakata kalmak olduğunu da unutmayın!
  • Güçlü yönlerinizi ön plana çıkarın.

Bu yazımızda sizlere temel olarak CV hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden ve CV’nin nasıl hazırlanacağından bahsettik. İlerleyen günlerde sizinle bir çok CV örneği ve formatı paylaşacağız.
Kaynak: www.yapaybilgi.com

Yorumlar

Popüler Yayınlar